Razvoj poslovnih planova za projekte čistije proizvodnje, energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj

Trajanje projekta: siječanj 2004. do ožujka 2005. (prvi program)

lipanj 2005. do ožujka 2006. (drugi program)

Ime donatora: Norveško Ministarstvo vanjskih poslova

Iznos donacije: prvi program 1 497.400, drugi program 1 417 000

Valuta: NOK

Imperativ gospodarskog razvoja koji podrazumijeva povećanje energetske učinkovitosti, korištenje obnovljivih izvora energije te izraženiji senzibilitet za zaštitu okoliša i prirodnih resursa, prepoznat je i prihvaćen u Hrvatskoj.Uvod:

Domaće i međunarodne financijske institucije iskazuju povećan interes za projekte zaštite okoliša i povećanja energetske učinkovitosti, što je razmjerno praćeno i povećavanjem investicijskih sredstava. Međutim, financijskim institucijama često nedostaju kvalitetni partneri koji mogu ponuditi profitabilne projekte, i otplaćivati ih, tj. vraćati uložena sredstva.

Znanje i iskustvo potencijalno zainteresiranih pokrovitelja projekata za razvijanje odgovarajućih poslovnih planova često nije u skladu sa zahtjevima rečenih financijskih institucija.

Provedbeni partneri:

ENSI – Energy Saving International (http://www.ensi.no/) u suradnji s REC Uredom u Hrvatskoj provodi organizaciju programa osposobljavanja za razvoj poslovnih planova projekata usmjerenih na problematiku uspostavljanja sustava čistije proizvodnje, energetske učinkovitosti, korištenja obnovljivih izvora energije i općenito, zaštite okoliša u Hrvatskoj. Program je sufinanciran od strane Norveške vlade.

ENSI je konzultantska firma s više od 10 godina iskustva u provedbi projekata energetske učinkovitosti, korištenja obnovljivih izvora energije i zaštite okoliša, u 18 zemalja Srednje i Istočne Europe i Novih nezavisnih država.

Ciljevi projekta: 

Poslovni plan (ili za veće projekte – investicijska studija), temeljni je dokument koji se prilaže zahtjevu za financiranjem nekoj od financijskih institucija.

Ciljevi ovog trening programa su

  • razvijanje prve verzije poslovnog plana za projekte zaštite okoliša i energetske učinkovitosti
  • predstavljanje takvog dokumenta potencijalno zainteresiranoj financijskoj instituciji
  • suradnja s financijskom institucijom na daljnjoj razradi poslovnog plana, u skladu sa njenim specifičnim zahtjevima.

Program je podijeljen na dvije faze:

Faza 1 je identifikacija potencijalnih sudionika treninga, te kroz informativni seminar, njihovo upoznavanje s metodologijom treninga te s postignutim rezultatima sličnih programa u drugim zemljama.

Faza 2 je kombinirani trening i razvoj projekta za 20 stručnjaka i konzultanata, predstavnika 8-10 projekata.

Aktivnosti:

Nakon informativnog seminara, a na temelju iskazanog interesa i mogućnosti organizacija da aktivno sudjeluju u treningu, odabrani su predstavnici deset poduzeća koji sudjeluju u treningu.

Interaktivni trening program razvoja poslovnih planova odvija se u periodu od 6 mjeseci. Sudionici se osposobljavaju za izradu poslovnih planova komercijalnih projekata zaštite okoliša i energetske učinkovitosti. Program je strukturiran u tri radionice. Periodi između održavanja pojedinih radionica služe sudionicima projekta za izradu konkretnih poslovnih planova koje već na slijedećoj radionici imaju prilike javno diskutirati i unaprjeđivati, a također i predstaviti financijskim institucijama.

Prvi program

Aktivnost Datum
Informativni seminar 27. svibnja 2004.
Radionica 1 12. – 14. listopad 2004.
Radionica 2 23. – 25. studeni 2004.
Radionica 3 25. – 26. siječanj 2005.
Završni seminar 27. siječanj 2005.

dnevni red informativnog seminara

sažetak_prvog_programa

završni izvještaj (na engleskom)

Drugi program

Aktivnost Datum
Informativni seminar 6. srpnja 2005.
Radionica 1 11. – 13. listopad 2005.
Radionica 2 22. – 24. studeni 2005.
Radionica 3 24. – 25. siječanj 2006.
Završni seminar 26. siječanj 2006.

dnevni red drugog informativnog seminara

sažetak drugog programa

završni izvještaj (na engleskom)

Ovaj unos je objavljen u Projekti. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentari su zatvoreni.