Dodijeljene nagrade za naj-biciklistički grad

Gradonačelnik Karlovca g. Jelić prima prvu nagraduUzvanici završnog skupa projekta Mobile 2020

U okviru projekta Mobile 2020 u Hrvatskoj, dana 6.5.2014. u hotelu Sheraton u Zagrebu održano je završno događanje na kojem su predstavljeni rezultati projekta Mobile 2020 i dodijeljene nagrade za naj-biciklistički grad u Hrvatskoj. Prva nagrada pripala je Gradu Karlovcu, a druga nagrada Velikoj Gorici.

Uvodno izlaganje o ulozi biciklizma u zaštiti okoliša održao je Dr.sc. Neven Voća, ravnatelj Agencije za zaštitu okoliša, nakon čega je Irena Brnada, predstavnica REC-a Hrvatska, održala prezentaciju o rezultatima projekta Mobile 2020 u Hrvatskoj i predstavila Priručnik o planiranju biciklističkog prometa u urbanim sredinama.  Projektni rezultati se očituju u  porastu interesa za promociju biciklističkog prometa u urbanim sredinama, formirana je Nacionalna stručna radna skupina koja će nastaviti s djelovanjem i nakon završetka projekta i  europska mreža stručnjaka i kontakata za nove projekte, a pripremljen je i tiskan niz informativnih i edukativnih materijala koji daju smjernice gradovima za daljnji razvoj biciklizma kao održivog načina prometovanja.

U okviru projekta održan je i niz promotivnih događanja: natječaj za najbolji kratki video/film na temu “Biciklizam u mom gradu”, Biciklijada u Koprivnici tijekom Klimatskog tjedna 2014.,  natjecanje za naj-biciklistički grad u Hrvatskoj, međunarodna konferencija , te  7 tematskih seminara u različitim gradovima Hrvatske, koji su okupili 28 hrvatskih gradova zainteresiranih za razvoj i promociju održivog biciklističkog prometa te svakodnevnog bicikliranja u svojim područjima.

Glavni fokus projekta bio je na edukaciji lokalnih samouprava o biciklizmu kao sustavu – gdje je za razvoj održivog biciklističkog prometa potrebno posvetiti jednaku pažn ju svim elementima sustava, kako integriranom prometnom planiranju, tako i planiranju infrastrukture, ponudi biciklističkih usluga,  te promociji biciklizma odnosno komuniciranju promjena u ponašanju, u smislu korištenja bicikla kao svakodnevnog prometala.

Ispred Grada Karlovca nagradu za naj-biciklistički grad primio je gradonačelnik Damir Jelić, koji je održao i izlaganje o postignućima Karlovca u biciklističkom prometu i infrastrukturi.Upravo je izuzetni napredak na planu prometne biciklističke  infrastukture u posljednjih nekoliko godina najviše i doprinjeo tome da prva nagrada pripadne Gradu Karlovcu. Naime, Grad Karlovac je uveo niz kapitalnih i manjih zahvata u biciklističkoj infrastrukturi, poput novih biciklističih staza, prometne signalizacije i označavanja staza , uklanjanja prepreka, te time utjecao i na veću sigurnost biciklističog prometa u gradu. Prvu nagradu Gradu Karlovcu dodijelila jeTanja Matijević direktorica tvrtke Matis Adria d.o.o., sponzora nagrade.

Drugu nagradu Velikoj Gorici dodijelio je Matija Vuger iz Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj i član Nacionalne stručne radne skupine, a preuzeo ju je zamjenik gradonačelnika Velike Gorice Ervin Kolarac koji je također predstavio napredak u razvoju biciklističke infrastrukure i biciklizma u svom gradu u zadnjih nekoliko godina. Velika Gorica ima 35 km uređenih biciklističih staza i ima plan uvesti  još toliko, a trenutno radi i na uređenju biciklističkih staza u prirodnom okruženju  V. Gorice.

Iskustva predstavnika Grada Dubrovnika  sa studijskog putovanja u Nizozemsku i Njemačku, organiziranog u okviru projekta,  predstavila je Dubravka Simatović, savjetnica za EU projekte Grada Dubrovnika, koja se ujedno i osvrnula na geografske specifičnosti Dubrovnika koje ograničavaju mogućnosti široke primjene biciklističih mjera, no uprkos tome grad planira niz poboljšanja u području svakodnevnog bicikliranja, uključujući primjerice bike-sharing sustav javnih bicikla.

G. Davor Georg Lisicin predstavnik Udruge sigurnost u prometu, ujedno i član Nacionalne stručne radne skupine, najavio je skori početak programa edukacije vožnje bicikla za odrasle koja će biti organizirana s ciljem ohrabrivanja i poticanja novih biciklista u urbanim sredinama, a koji će se provoditi u suradnji sa zagrebačkim udrugama Sindikat biciklista i Moj bicikl.

Nadamo se da će planirani nastavak rada Nacionalne stručne radne skupine za promicanje biciklističkog prometa omogućiti i pretvaranje dodjele nagrada za najbiciklistički grad u Hrvatskoj u tradiciju, te tako i poticaj svim hrvatskim gradovima za nastavaka aktivnosti na unaprjeđivanju biciklizma.

 

Ovaj unos je objavljen u Naslovnica, vijesti. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentari su zatvoreni.