INTENSE predstavljanje rezultata

Uštedom energije na lokalnoj razini prema razvoju modernih urbanih i ruralnih sredina

Zagreb, 26. rujna 2011. – Ušteda energije u zgradarstvu jedan je od ključnih čimbenika daljnjeg rasta i razvoja modernih urbanih i ruralnih sredina, zaključak je današnjeg nacionalnog događanja povodom okončanja projekta INTENSE, kojem su prisustvovali mnogobrojni predstavnici mjerodavnih institucija, tijela državne uprave te strukovnih udruga. U vijećnici Hrvatske gospodarske komore, predstavnici partnera projekta u Hrvatskoj – Regionalnog centra zaštite okoliša za Srednju i Istočnu Europu te Gradova Koprivnice i Samobora – okupljenima su predstavili rezultate trogodišnjeg projekta, pokrenutog kao mreža partnera u 12 europskih zemalja s ciljem promicanja energetske učinkovitosti u zgradarstvu na lokalnoj razini.

“Kroz čitav projekt intenzivno smo radili na mijenjanju pristupa sektoru zgradarstva kroz ponašanje samih građana, pravni okvir te planske i tehničke podloge gradskih planera. S ponosom mogu reći kako konkretni rezultati nisu izostali – podsjećam kako smo nedavno u Koprivnici otvorili prvu niskoenergetsku višestambenu zgradu u Hrvatskoj, “Šparnu hižu” te kako u skorijoj budućnosti planiramo postati energetski neovisan grad. Kroz ovaj projekt naša su nastojanja podignuta na novu, višu razinu” – poručio je Gradonačelnik Grada Koprivnice, Zvonimir Mršić.

Sam projekt INTENSE (From Estonia till Croatia: Intelligent Energy Saving Measures for Municipal housing in Central and Eastern European countries) pokrenut je u listopadu 2008. godine kao mreža 28 partnera u 12 zemalja, između kojih je 10 novih članica EU (Latvija, Estonija, Litva, Mađarska, Slovačka, Češka, Slovenija, Hrvatska, Rumunjska, Bugarska, Njemačka, Poljska).  Tijekom trajanja projekta partneri su intenzivno sudjelovali u integriranju energetske učinkovitosti u gradsko planiranje u partnerskim općinama/gradovima, kao i u unaprjeđivanju znanja i vještina različitih dionika kroz treninge i materijale koji su prilagođeni uvjetima u Srednjoj i Istočnoj Europi.

Jedna od glavnih značajki projekta INTENSE svakako je i međunarodna razmjena iskustava i znanja, u kojoj je partnerima prenošeno dugogodišnje iskustvo “starih” zemalja članica Europske unije te su razvijani primjeri najbolje prakse u planiranju stambenih objekata, kao i najbolja tehnološka rješenja za lokalne uvjete. Osim predstavnika struke i tijela javne vlasti, na ovaj su način partneri utjecali i na podizanje svijesti najšire javnosti o važnosti uštede energije u zgradarstvu te o načinima kako se približiti europskim trendovima u zgradarstvu.

“Potencijali uštede energije u zgradarstvu dugo su vremena bili nedovoljno prepoznati, iako nam statistike govore kako u Hrvatskoj još uvijek veliki dio ukupnih energetskih potreba otpada upravo na zgradarstvo. Stoga je okupljanje stručnjaka na projektima kao što je INTENSE ključno kako bi se i u Hrvatskoj stvorili preduvjeti za drugačiji pristup planiranju energetski optimalnih zgrada. Ovdje, dakako, nije riječ samo o novčanim uštedama, nego i o širenju svijesti o važnosti očuvanja prirodne ravnoteže” – izjavila je direktorica Regionalnog centra zaštite okoliša – Ureda u Hrvatskoj Irena Brnada.

Glavna stranica INTENSE projekta: www.intense-energy.eu

O INTENSE projektu na REC Hrvatska: http://croatia.rec.org/intense

Pogledajte video savjete o energetskoj učinkovitosti.

Pogledajte prezentacije s nacionalnog događaja:

REC - prezentacija
GRAD KOPRIVNICA – prezentacija
UNDP – prezentacija
Savjet za zelenu gradnju – prezentacija
GRAD SAMOBOR – prezentacija
REGEA – prezentacija
ISOVER – prezentacija
DOMUSplus – prezentacija

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentari su zatvoreni.