ENERGETSKA UČINKOVITOST U ZGRADARSTVU – ZAVRŠNIM DOGAĐANJEM U HRVATSKOJ GOSPODARSKOJ KOMORI OBILJEŽEN KRAJ PROJEKTA INTENSE

:: REC HRVATSKA PROMJENIO ADRESU
:: KRAJ PROJEKTA INTENSE
:: PROJEKT MOBILE2020 KREĆE DALJE
:: REGULIRANJE PRAVNOG STATUSA REC-a

Međunarodni projekt INTENSE (From Estonia till Croatia: Intelligent Energy Saving Measures for Municipal housing in Central and Eastern European countries) zabilježio je i svoj službeni završetak. Pred brojnim okupljenim predstavnicima mjerodavnih institucija, tijela državne uprave te strukovnih udruga, 26. rujna u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Zagrebu predstavljeni su rezultati trogodišnjeg projekta, pokrenutog s ciljem promicanja energetske učinkovitosti u zgradarstvu na lokalnoj razini. Partneri projekta u Hrvatskoj -  REC Hrvatska te gradovi Koprivnica i Samobor – okupljenima su poručili kako, usprkos širenju ovakvih trendova, isti još uvijek nisu u dovoljnoj mjeri prisutni i u Hrvatskoj. Ipak, zabilježeni su i neki značajni pomaci:

“Kroz čitav projekt intenzivno smo radili na mijenjanju pristupa sektoru zgradarstva kroz ponašanje samih građana, pravni okvir te planske i tehničke podloge gradskih planera. S ponosom mogu reći kako konkretni rezultati nisu izostali – podsjećam kako smo nedavno u Koprivnici otvorili prvu niskoenergetsku višestambenu zgradu u Hrvatskoj, “Šparnu hižu” te kako u skorijoj budućnosti planiramo postati energetski neovisan grad. Kroz ovaj projekt naša su nastojanja podignuta na novu, višu razinu” – poručio je Gradonačelnik Koprivnice, Zvonimir Mršić.

Sam projekt INTENSE (From Estonia till Croatia: Intelligent Energy Saving Measures for Municipal housing in Central and Eastern European countries) pokrenut je u listopadu 2008. godine kao mreža 28 partnera u 12 zemalja, između kojih je 10 novih članica EU (Latvija, Estonija, Litva, Mađarska, Slovačka, Češka, Slovenija, Hrvatska, Rumunjska, Bugarska, Njemačka, Poljska).  Tijekom trajanja projekta partneri su intenzivno sudjelovali u integriranju energetske učinkovitosti u gradsko planiranje u partnerskim općinama/gradovima, kao i u unaprjeđivanju znanja i vještina različitih dionika kroz treninge i materijale koji su prilagođeni uvjetima u Srednjoj i Istočnoj Europi.

Jedna od glavnih značajki projekta INTENSE svakako je i međunarodna razmjena iskustava i znanja, u kojoj je partnerima prenošeno dugogodišnje iskustvo “starih” zemalja članica Europske unije te su razvijani primjeri najbolje prakse u planiranju stambenih objekata, kao i najbolja tehnološka rješenja za lokalne uvjete. Osim predstavnika struke i tijela javne vlasti, na ovaj su način partneri utjecali i na podizanje svijesti najšire javnosti o važnosti uštede energije u zgradarstvu te o načinima kako se približiti europskim trendovima u zgradarstvu.

Potencijali uštede energije u zgradarstvu dugo su vremena bili nedovoljno prepoznati, iako nam statistike govore kako u Hrvatskoj još uvijek veliki dio ukupnih energetskih potreba otpada upravo na zgradarstvo. Stoga je okupljanje stručnjaka na projektima kao što je INTENSE ključno kako bi se i u Hrvatskoj stvorili preduvjeti za drugačiji pristup planiranju energetski optimalnih zgrada. Ovdje, dakako, nije riječ samo o novčanim uštedama, nego i o širenju svijesti o važnosti očuvanja prirodne ravnoteže.

Također pogledajte http://www.croatia.rec.org/intense/

Ovaj unos je objavljen u Newsletter. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentari su zatvoreni.