PROJEKT MOBILE2020 KREĆE DALJE, OSNIVA SE NACIONALNA STRUČNA RADNA SKUPINA

:: REC HRVATSKA PROMJENIO ADRESU
:: KRAJ PROJEKTA INTENSE
:: PROJEKT MOBILE2020 KREĆE DALJE

:: REGULIRANJE PRAVNOG STATUSA REC-a

Usprkos dolasku hladnijih dana, Mobile2020 ne jenjava. Projekt pokrenut s ciljem stvaranja bike-friendly klime i veće mobilnosti na lokalnoj razini, od lipnja je uspješno savladao prve korake te je postao spreman za novu fazu – osnivanje Nacionalne stručne radne skupine.

Podsjetimo se, trogodišnji međunarodni projekt Mobile2020 (More biking in small and medium sized towns of Central and Eastern Europe by 2020) pokrenut je u suradnji s Baltičkim forumom za okoliš (BEF) te stručnim partnerima iz Njemačke, Litve, Nizozemske i Danske. U projekt su uključeni mali i srednje veliki gradovi u 11 zemalja Srednje i Istočne Europe, koji broje od 10 000 do 350 000 stanovnika, a sam projekt razvijen je uz potporu programa IEE – Intelligent Energy Europe.

Trenutačna situacija u Hrvatskoj još uvijek ne potiče optimizam – udio bicikala kao prijevoznog sredstva vrlo je nizak, čemu razloge ponajprije treba tražiti u pomanjkanju biciklističkih infrastruktura, kao i nedovoljnoj informiranosti građana. Jednostavnim riječima, bicikl kao sredstvo svakodnevnog prometovanja ne postoji u percepciji šire javnosti. Iako razni primjeri dobre prakse i smjernica već postoje, iste je potrebno provesti ih te prilagoditi nacionalnim okolnostima. Također, kao i većina zemalja Srednje i Istočne Europe, Hrvatska je još uvijek na glasu kao zemlja s neprekidnim porastom potražnje za automobilima kao simbolima ekonomskog i socijalnog uspjeha.

Projekt Mobile2020 stoga će se u iduće tri godine orijentirati prema promjeni shvaćanja biciklizma kao isključivog načina rekreacije, ali i utjecanjem na razinu prometne kulture građana, čime će se dugoročno nastojati postići i još neki pozitivni učinci, kao što su utjecaj na ljudsko zdravlje te, u konačnici, smanjenje emisije štetnih plinova iz prometa.

Skorašnje osnivanje Nacionalne stručne radne skupine, koja bi s radom nastavila i nakon završetka projekta, označit će početak jačanja mreže domaćih stručnjaka, predstavnika resornih ministarstava, stručnih udruga, energetskih agencija, odjela za prostorno planiranje te ostalih stručnjaka s područja prometa i urbanističkog razvoja. Kroz međusobnu suradnju predstavnika stručnih tijela bit će promicana tema biciklizma u urbanim sredinama, poticanje donošenja bike-friendly propisa, osiguravanje razmjene iskustava te stručnog doprinosa razvoju politike održivog prometa u gradovima.

Osim sudjelovanja u radu Nacionalne stručne radne skupine, njezini članovi imat će priliku sudjelovati u tematskim seminarima, doprinijeti izradi stručnih materijala (tematskih priručnika) te doznati više o primjerima dobre prakse i potrebama svojih gradova.

Prvi radni sastanak skupine održan je prije nekoliko dana u prostorijama REC-a.

Također pogledajte: http://www.croatia.rec.org/mobile2020 

Glavna stranica projekta: http://www.mobile2020.eu/

Ovaj unos je objavljen u Newsletter. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentari su zatvoreni.