Biciklima prema održivoj budućnosti – predstavljen međunarodni projekt mobile2020

Koprivnica, 21. ožujka 2012. – Biciklizam kao način svakodnevnog prijevoza cilj je kojem će u bliskoj budućnosti težiti svi razvijeniji gradovi, a na Hrvatskoj je da slijedi kako svjetske trendove, tako i vlastite primjere dobre prakse – zaključak je konferencije kojom je okupljenima predstavljen projekt mobile2020, razvijen u suradnji 11 zemalja Srednje i Istočne Europe, uključujući Hrvatsku. Konferencija, održana u sklopu Koprivničkog klimatskog tjedna, u koprivničkoj Gradskoj vijećnici okupila je brojne predstavnike lokalnih samouprava manjih i srednje velikih gradova (uključujući Grad Zagreb), nadležnih ministarstava, energetskih agencija, nevladinih udruga te interesnih skupina građana. O ciljeva projekta mobile2020 te prvim koracima u njegovu provođenju prisutnima su govorili predstavnici Regionalnog centra zaštite okoliša za Srednju i Istočnu Europu kao koordinatora projekta za Hrvatsku te partneri projekta, predstavnici Gradova Koprivnice i Zagreba te Hrvatskog autokluba.

„Iako smo kao glavne ciljeve projekta mobile2020 izdvojili promidžbu biciklizma kao sredstva svakodnevnog prometovanja te prilagođavanje infrastruktura u ciljanim gradovima, ne treba zaboraviti ni jednako važno posljedično smanjenje emisija štetnih plinova iz prometa. Ipak, kao faktor bez kojeg ovaj projekt ne bi nikako mogao zaživjeti izdvojila bih potporu samih građana-sudionika u prometu, koji sve više uviđaju potrebu za alternativnim načinima prijevoza u gradovima. Ovaj trend trenutno je vidljiviji u zemljama Zapadne Europe, no nadamo se kako će se pomak uskoro početi bilježiti i u zemljama Srednje i Istočne Europe, uključujući naravno i Hrvatsku“ — izjavila je Irena Brnada, direktorica Regionalnog centra zaštite okoliša za Srednju i Istočnu Europu (ured u Hrvatskoj).

A da u Hrvatskoj ima mjesta za poboljšanje, pokazuju i podaci o još uvijek niskom udjelu bicikala u svakodnevnom gradskom prometu. Naprotiv, kao i većina zemalja Srednje i Istočne Europe, Hrvatska je još uvijek na glasu kao zemlja s neprekidnim porastom potražnje za automobilima kao simbolima ekonomskog i socijalnog uspjeha. Međutim, postoje i neki pozitivni primjeri – obnašateljica dužnosti gradonačelnika Grada Koprivnice Vesna Želježnjak te njena savjetnica Helena Hećimović na samom početku mobile2020 konferencije prisutne su podsjetile kako Koprivnica ponosno nosi titulu grada s najviše biciklističkih staza po glavi stanovnika u Hrvatskoj, te kako se i dalje ustrojno provode brojne biciklističke mjere. Pozitivne primjere izdvojili su i predstavnici Grada Zagreba, Krunoslav Tepeš iz Gradskog ureda za prostorno planiranje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet te Matija Vuger iz Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, koji su predstavili iskustva Grada Zagreba, s naglaskom na projektu Presto te planirane, provedene i buduće mjere.

Manje pozitivnim primjerima pozabavio se predstavnik Hrvatskog autokluba Damir Novak, koji je okupljene upozorio na često nesavjesno ponašanje samih biciklista. Naime, iako su prema statistikama upravo biciklisti najranjiviji sudionici u prometu, mnogi od njih još uvijek čine brojne propuste, čemu uvelike pridonosi nedovoljno poznavanje prometne regulative kao i loša infrastrukturna rješenja. Edukacijom od najmlađih naraštaja ovakve se poteškoće, upozorava Novak, mogu uvelike smanjiti.

Na samom kraju konferencije sudionici su u pratnji policijskih službenika Policijske uprave koprivničko-križevačke posjetili tri osnovne škole u Koprivnici, gdje su učenici drugih i petih razreda imali priliku pokazati svoje poznavanje prometnih propisa namijenjenih biciklistima. Pritom su im u ime Grada Koprivnice, Regionalnog centra zaštite okoliša i Hrvatskog autokluba uručeni i prigodni pokloni, reflektirajuće trake, prsluci i lampice koji će djeci omogućiti sigurnije sudjelovanje u prometu.

Ovaj unos je objavljen u vijesti. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentari su zatvoreni.