Najnoviji izazov za REC Hrvatska – projekt Mobile2020

Najnoviji projekt Regionalnog centra zaštite okoliša, pokrenut u svibnju ove godine, usmjeren je ponajprije ka stvaranju bike-friendly klime i općenito veće mobilnosti u malim i srednjim gradovima diljem 11 zemalja Srednje i Istočne Europe. Osim REC-a, pokretači i partneri projekta su BEF (Baltički forum za okoliš), ISOE Frankfurt (Institut za socio-ekološka istraživanja), Hamburški institut za tehnologiju, te IBC Transportvision i grad-partner Zwolle iz Nizozemske.

Iako su bicikli već desetljećima jedno od najpopularnijih sredstava rekreacije u svijetu (mnogi gradovi Zapadne Europe tako se diče udjelom od čak 20 posto biciklista u ukupnom prometu) u mnogim zemljama još uvijek nije prepoznat njihov potencijal u svakodnevnom načinu života. Tako za odlazak na posao, fakultet ili u školu mnogi i dalje preferiraju automobil čime se, osim već standardnih prometnih gužvi i više vremena utrošenog na putovanje, povećava i emisija štetnih plinova te pridonosi lošijoj kvaliteti zraka. Ne treba smetnuti s uma ni onu zdravstvenu komponentu – sjedilački način života i pomanjkanje kretanja sve su češći uzroci zdravstvenih poteškoća mnogih građana.

Hrvatska, nažalost, u ovome nije izuzetak – samo u posljednjih nekoliko godina prema broju kardiovaskularnih oboljenja svrstali smo se u sam vrh europskih zemalja, a sve je veći broj stanovnika koji pati i od viška kilograma. Također, udio bicikala kao prijevoznog sredstva u Hrvatskoj je još uvijek relativno nizak. Izuzetak je Grad Koprivnica, koja se diči najrazvijenijom mrežom i najduljom kilometražom biciklističkih staza po stanovniku u zemlji, te razvijenom prometnom kulturom koja uvažava bicikliste, o čemu svjedoče brojne europske nagrade za održivu mobilnost.

Projekt “Mobile 2020″ stoga će u svome djelovanju biti usmjeren na dvije razine – promidžbu alternativnog načina prijevoza u gradovima te paralelno planiranje infrastrukture. Osim većeg korištenja bicikala u gradskom prometu i pozitivnog utjecaja na ljudsko zdravlje, ovim se nastojanjima teži  i smanjenju emisija štetnih plinova iz prometa do 2020. godine.

S tim ciljem, u projekt će ponajprije biti uključeni dionici presudni za stvaranje bike-friendly klime, kao što su predstavnici lokalne samouprave manjih i srednje velikih gradova Hrvatske (uključujući Zagreb), energetskih agencija i odgovornih ministarstva. Tijekom niza tematskih seminara o prednostima bicikliranja, počevši od početnih mjera pa do prilagođavanja infrastrukture grada, sudionici će biti ohrabrivani na poboljšavanje procedura planiranja na lokalnoj razini te razvijanje povoljnijih uvjeta za alternativne načine prijevoza unutar manjih i srednje velikih gradova. Ukupno se očekuje kako će, tijekom tri godine trajanja projekta ovim seminarima prisustvovati predstavnici 350 gradova u 11 zemalja Središnje i Istočne Europe.

Na samom završetku projekta, koji se očekuje u travnju 2014. godine, najuspješnijim gradovima – sudionicima projekta bit će darovani bicikli. Također, za najzainteresiranije predstavnike javne uprave nakon završetka seminara bit će organizirana studijska putovanja u gradove Zapadne Europe, koje su na najbolji način dokazale sve prednosti uključivanja biciklizma u svakodnevnicu.

Dugoročnom ostvarenju ovih ciljeva pomoći će i oformljivanje 11 nacionalnih radnih skupina koje će nastaviti s radom nakon uvodnog predstavljanja projekta u njihovim zemljama. Dvije međunarodne konferencije, za koje se očekuje da će okupiti oko 120 sudionika, dodatno će pridonijeti međunarodnoj razmjeni iskustava i prijenosu dobre prakse.

Ovaj unos je objavljen u Newsletter. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentari su zatvoreni.