PRVE POTPISNICE MEĐUNARODNOG SPORAZUMA O REGULIRANJU PRAVNOG STATUSA REGIONALNOG CENTRA ZAŠTITE OKOLIŠA

:: REC HRVATSKA PROMJENIO ADRESU
:: KRAJ PROJEKTA INTENSE
:: PROJEKT MOBILE2020 KREĆE DALJE

:: REGULIRANJE PRAVNOG STATUSA REC-a

Tradicionalni godišnji sastanak Glavne skupštine REC-a u središnjici organizacije u Szentendreu ove je godine bio obilježen velikim vijestima – samo nekoliko dana ranije, točnije 7. studenog, mađarski ministar ruralnog razvoja Sándor Fazekas potpisao je sporazum o reguliranju pravnog statusa Regionalnog centra zaštite okoliša. Potpis Mađarske, kao jedne od država suosnivača te ujedno REC-ove države-domaćina, povijesni je trenutak u procesu usklađivanja pravnog statusa između mreže REC-ovih ureda diljem Europe i sjedišta u Szentendreu.

Spomenuti proces započeo je aktivnom potporom cijenjenih pravnih stručnjaka iz zemalja kao što su Austrija, Mađarska, Nizozemska, Poljska i SAD, koji su aktivno sudjelovali u nadopunjavanju REC-ove Povelje o osnivanju, da bi po završetku procesa vlade zemalja potpisnica bile pozvane da se pridruže novom međunarodnom sporazumu. Prva je to učinila Latvija 5. listopada ove godine, da bi druga potpisnica ugovora nekoliko tjedana kasnije postala Crna Gora, kao prva balkanska država. Nakon Latvije i Crne Gore, Mađarska je treća zemlja koja je to učinila.

Stavljanjem potpisa na međunarodni sporazum o pravnom statusu Regionalnog centra zaštite okoliša za Srednju i Istočnu Europu (REC), ove su zemlje potvrdile svoju potporu završetku procesa usklađivanja statusa REC-a – potpisivanjem međunarodnog ugovora nadopunjeni su bilateralni sporazumi zemlje domaćina, čime je postignuto daljnje pozicioniranje REC-a kao međunarodne organizacije u regiji. Ovo je važan korak za status same organizacije, koji obećava donijeti velike koristi kako za REC, tako i za zemlje potpisnice. Postizanje usklađivanja statusa međunarodne organizacije u svim zemljama korisnicama REC-ovih usluga stvorit će povoljnije uvjete za financiranje i rad organizacije, što će pak rezultirati razvojem novih programa te širenjem opsega regionalnih i nacionalnih aktivnosti, u korist i REC-a i njegovih brojnih suradnika. Kao međunarodna organizacija s nacionalnom prisutnošću, REC će moći ponuditi još snažniji okvir za doprinos zaštiti okoliša i održivom razvoju.

U doglednoj budućnosti, očekuje se kako će u redove potpisnica sporazuma ući i Albanija i Bosna i Hercegovina te kako će njihov primjer, obzirom na vrijednost međunarodnog sporazuma za sve potpisnike Povelje REC-a, u narednim mjesecima slijediti još veći broj zemalja.

Ovaj unos je objavljen u Newsletter. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentari su zatvoreni.