Približavamo se kraju projekta INTENSE (Od Estonije dio Hrvatske: Mjere uštede energije u stambenim objektima na lokalnoj razini u Srednjoj i Istočnoj Europi)

Ovog rujna, gotovo tri godine nakon njegovog pokretanja, kraju se približava INTENSE, međunarodni projekt pokrenut s ciljem razvoja i unapređenja energetske učinkovitosti u zgradarstvu. Pokrenut u vrijeme brzorastućeg tržišta novogradnji te time povezanog povećanja potrošnje energije, INTENSE je uspostavljen kao mreža 28 partnera u 12 zemalja, između kojih je, uz Hrvatsku, 10 novih članica EU (Latvija, Estonija, Litva, Mađarska, Slovačka, Češka, Slovenija, Rumunjska, Bugarska, Poljska), te Njemačka kao izvor primjera dobre prakse. U Hrvatskoj su kao gradovi-partneri projekta izdvojeni Samobor i Koprivnica, zbog svojih pozitivnih iskustava u provedbi projekata zaštite okoliša i energetske učinkovitosti.

Predsjednik RH Ivo Josipović na predstavljanju projekta INTENSE u Koprivnici.

Glavni cilj INTENSE projekta bio je razvoj energetski učinkovitog zgradarstva na lokalnoj razini kroz utjecaj na ponašanje korisnika, zakonodavni okvir, rad gradskih planera, te unaprjeđivanje tehničkih rješenja u svakodnevnoj praksi arhitekata, građevinskih inženjera i obrtnika u graditeljstvu.

Projekt se od početka suočio s brojnim izazovima – kako u Hrvatskoj više od 40 posto ukupnih energetskih potreba otpada upravo na zgradarstvo, upravo je u tom sektoru prepoznat najveći potencijal za uštede. Kao odgovor se sudionicima projekta nametnulo promoviranje održive gradnje novih zgrada te energetski učinkovite obnove postojećih objekata, koja podrazumijeva niz mjera, od korištenja dodatne termoizolacije, ugradnje posebnih sustava grijanja i hlađenja te napajanja energijom, do orijentacije zgrada i gustoće naselja tijekom planiranja novih gradskih četvrti.

Ipak, rezultati nisu izostali. Nakon tri godine intenzivne suradnje između partnera te uključivanja brojnih stručnjaka i nadležnih institucija s različitih područja, uočljiva je povećana kompetencija partnera i dionika vezano uz informiranost o strateškom planiranju i provedbi mjera energetske učinkovitosti u zgradarstvu na lokalnoj razini. Također, projekt INTENSE tijekom proteklih je godina ujedinio brojne interesne skupine – predstavnike lokalne samouprave, zakonodavna tijela, arhitekte, inženjere, obrtnike, energetske agencije, profesionalna udruženja, krajnje korisnike, medije te lokalno stanovništvo u gradovima partnerima. Za daljnju su upotrebu razvijeni i skupovi preporuka, informativnih materijala za javnost i trening- materijala.

Projekt INTENSE donio je i neke globalne rezultate – državama novim članicama Europske unije tijekom projekta prenesena su mnoga iskustva “starih” zemalja EU (Njemačka) te su razvijeni prilagodbeni koncepti, primjeri najbolje prakse u planiranju stambenih objekata te najbolja tehnološka rješenja za lokalne uvjete.  Međunarodno umrežavanje 12 zemalja-partnera projekta i različitih dionika na temu energetske učinkovitosti rezultiralo je širenjem znanja o potencijalima štednje energije u novim zgradama među širom javnošću.

Na završnom projektnom događanju krajem rujna, gradovi-partneri Samobor i Koprivnica predstavit će svoja postignuća i iskustva na području energetske učinkovitosti stečena u projektu INTENSE.

Ovaj unos je objavljen u Newsletter. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentari su zatvoreni.