Promicanje razvoja eko-turizma u slivu rijeke Save

Održivi razvoj područja sliva rijeke Save od velike je važnosti ne samo u kontekstu očuvanja prirodnih vrijednosti, nego i za uspješan gospodarski razvoj četiriju zemalja sliva – Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. S ciljem zaštite i unaprjeđenja vodenih ekosustava te usuglašavanja različitih interesa korisnika vodnih resursa, Međunarodna komisija za sliv rijeke Save (Savska komisija), u suradnji s Veleposlanstvom Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj te Regionalnim centrom zaštite okoliša, pokrenula je projekt Razvoj eko-turizma u slivu rijeke Save.

Nakon uspješno realizirane radionice u Slavonskom Brodu u lipnju 2012., koja je potvrdila potrebu za definiranjem prioriteta za razvoj eko-turizma u prekograničnom i regionalnom kontekstu, u okviru regionalne stručne skupine izrađen je koncept Prekograničnih/ međunarodnih smjernica za eko-turizam u slivu rijeke Save te definiran njihov okvirni sadržaj i uloga na regionalnoj razini.

Cilj nadolazeće konferencije ponajprije je usuglašavanje sadržajnog koncepta Prekograničnih/međunarodnih smjernica za eko-turizam u slivu rijeke Save, te dogovor o budućim koracima prema implementaciji Smjernica, u kontekstu važećih nacionalnih politika i planova na području eko-turizma. Uvjereni smo da će doprinos razradi i podrška od strane sudionika naknadnoj implementaciji ovih Smjernica omogućiti kvalitetan i usuglašen strateški pristup razvoju eko-turizma, prvenstveno u osjetljivim, zaštićenim močvarnim staništima Savskoga sliva. Nadamo se također da će primjena ovih Smjernica poslužiti kao primjer uspješne regionalne suradnje i doprinijeti daljnjem razvoju eko-turizma u širem području Savskoga sliva. Daljnje povezivanje i razmjena iskustava među visokim predstavnicima i stručnjacima četiriju zemalja dodatan su razlog za sudjelovanje na ovoj Konferenciji.

Ovaj unos je objavljen u Događaji, Naslovnica. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentari su zatvoreni.