Razvoj eko-turizma u kontekstu prekogranične suradnje

Slavonski Brod, 21. lipnja 2012. – Održivi razvoj sliva rijeke Save smjer je kojem bi trebale težiti sve države regije, posebice u kontekstu što uspješnije prekogranične suradnje – zaključak je prve regionalne radionice kojom je okupljenima predstavljen projekt Okvirni sporazum o slivu rijeke Save, razvijen u suradnji Međunarodne komisije za sliv rijeke Save (Savska komisija), Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj i Regionalnog centra zaštite okoliša. Radionica, održana u tvrđavi Brod okupila je brojne predstavnike lokalnih zajednica, dionike u turizmu, kreatore politike te upravitelje zaštićenih i vrijednih područja prirode iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Srbije, ujedinjene prema ostvarivanju zajedničkog cilja – očuvanja i održivog razvoja sliva rijeke Save.

Kao osnovni cilj projekta istaknuto je definiranje budućih aktivnosti oko promicanja i razvoja eko-turizma u području Savskog sliva, s posebnim naglaskom na sedam ramsarskih područja (staništa od međunarodne važnosti) u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji. Kroz isticanje primjera prekogranične suradnje te istraživanje najboljih praksi, okupljeni stručnjaci raspravljali su o potrebama jačanja kapaciteta dionika u smislu budućeg upravljanja aktivnostima eko-turizma u Savskom slivu, imajući u vidu izazove i mogućnosti prekogranične suradnje.

Održana radionica tek je prvi korak u planiranim aktivnostima, kojima organizatori nastoje informirati i educirati stručnu, ali i širu javnost o očuvanju prirodnih ljepota te brojnim potencijalima  razvoja gospodarskih aktivnosti u spomenutom području. U skladu sa svojom misijom provedbe Okvirnog sporazuma o slivu rijeke Save, koja uključuje zaštitu i unaprjeđenje vodenih ekosustava te usuglašavanje različitih interesa korisnika vodnih resursa, Savska komisija je prepoznala eko-turizam kao važno buduće područje svoga rada, s osobitim naglaskom na ramsarska područja – močvarna područja od međunarodne važnosti.

Okvirni sporazum o slivu rijeke Save prvi je razvojno orijentirani međunarodni sporazum u regiji zaključen u poslijeratnom razdoblju te samim time predstavlja kako prirodnu, tako i pravnu i institucionalnu osnovu za daljnju suradnju u regiji. Kao tijelo zaduženo za provedbu sporazuma, Savska komisija nastoji i preko ovakvih radionica informirati i educirati o važnosti biološke raznolikosti i postojanju potencijala za daljnji razvoj područja sliva Save, koji uključuju primjerice razvoj nautičkog i eko-turizma. Ova radionica još je jednom dokazala interes uključenih država, što nam daje okvir za daljnje djelovanje – poručio je Tajnik Savske komisije g. Dejan Komatina.

S ovim se zaključkom složio i zamjenik Veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj, g. Hoyt B. Yee: “Veliki odaziv stručnjaka četiriju zemalja s najvećim udjelom u slivu Save pokazuje nam potrebu za definiranjem prioriteta i smjernica za razvoj eko-turizma u prekograničnom i regionalnom kontekstu.  Iako su estetske vrijednosti područja neupitne, ovom radionicom nastojali smo ukazati na nužnost postizanja ravnoteže između ostvarivanja gospodarskog napretka i očuvanja prirodnih vrednota. Pronašli smo odgovarajući pristup ovoj tematici i očekujemo daljnji uspjeh“.

 

PROGRAM RADA I PREZENTACIJE S RADIONICE 

Ovaj unos je objavljen u Događaji, Naslovnica. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentari su zatvoreni.