Završen projekt NATREG

Prije nekoliko dana, u suradnji Zavoda za zaštitu prirode Republike Slovenije, Regionalnog centra zaštite okoliša za Srednju i Istočnu Europu u Sloveniji te nadležnih institucija za zaštitu prirode i prostorno planiranje Koprivničko-križevačke županije, kraju je uspješno priveden još jedan projekt. Riječ je o projektu NATREG (Managing Natural Assets and Protected Areas as Sustainable Regional Development Opportunities), pokrenutom u ožujku 2009. godine s ciljem promoviranja prirodnih vrijednosti i potencijala zaštićenih područja kao pokretača održivog regionalnog razvoja, kao i povećanja svijesti o zaštiti prirode.

Utemeljen od strane mjerodavnih institucija pet zemalja-partnera (Austrije, Hrvatske, Italije, Slovenije i Srbije), projekt NATREG osmišljen je kao dio Transnacionalnog programa za Jugoistočnu Europu (SEE), a financiran je iz sredstava Europskog regionalnog razvojnog fonda (ERDF) Europske unije.

Tijekom protekle dvije i pol godine, projektom je bilo obuhvaćeno šest zaštićenih područja: Delta rijeke Po u Italiji, Vellacher Kotschna i regija Štajerske u Austriji, Pohorje u Sloveniji, Deliblatska peščara u Vojvodini (Srbija). Kao pilot područje u Republici Hrvatskoj određeno je zaštićeno područje Regionalnog parka Mura – Drava na području Koprivničko-križevačke županije, preventivno zaštićen 2008. godine te proglašen regionalnim parkom u veljači 2011. Ovaj regionalni park proteže se kroz pet hrvatskih županija, a odlikuje se bogatstvom biljnog i životinjskog svijeta te prirodnim tokom rijeke Drave.

Tijekom čitavog trajanja projekta NATREG, zajednički napori sudionika bili su usmjereni ka uspostavljanju transnacionalne i međusektorske suradnje te razvijanju zajedničke strategije upravljanja zaštićenim područjima.

Kako bi se potaknulo aktivnije uključivanje građana i tijela javne uprave u ovu problematiku, na području su Koprivničko-križevačke županije tijekom trajanja projekta razvijene brojne studije o mogućnostima održivog razvoja te prijedlog nacrta plana upravljanja zaštićenim područjem RP Mura-Drava i prostornog plana posebnih obilježja rijeke Drave, kojima je unaprjeđena suradnja različitih interesnih skupina na području zaštite prirode. Ovo je posebice važno u svjetlu ulaska Hrvatske u Europsku uniju te uključivanja u NATURA 2000, najveću koordiniranu mrežu područja očuvanja prirode u svijetu. Samo u posljednjih četvrt stoljeća u Europi je uspostavljeno oko 26 tisuća NATURA2000 područja, koja prekrivaju više od 850 000 km2 površine EU.

U istom cilju, u Osijeku i Koprivnici su početkom lipnja održane radionice kojima su brojnim županijskim institucijama nadležnima za zaštitu prirode i okoliša te prostorno planiranje kao i nevladinim udrugama predstavljeni rezultati projekta NATREG te potaknute rasprave o važnosti uključivanja dionika u planiranje upravljanja zaštićenim područjima.  ”Svakodnevna iskustva govore nam kako građani u Hrvatskoj još uvijek nemaju potpunu predodžbu o potencijalu zaštićenih prirodnih područja u području održivog gospodarskog napretka. Sigurni smo kako će uspostavljanje kvalitetnije komunikacije između hrvatskih javnih ustanova i najšireg kruga lokalnih korisnika prostora u konačnici rezultirati i kvalitetnijom podrškom na terenu prilikom budućeg planiranja upravljanja zaštićenim područjima.” – poručila je na radionici Mirna Bojić, voditeljica Odsjeka za provedbu međunarodnih konvencija Uprave za zaštitu prirode Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Novi trendovi upravljanja zaštićenim prirodnim područjima svrstali su Hrvatsku u red zemalja koje prepoznaju buduće gospodarske trendove, koji će se nedvojbeno kretati u smjeru održivog razvoja. Isticanje potencijala zaštićenih prirodnih područja u području održivog socijalnog i gospodarskog razvoja jedno je od glavnih zasluga projekta NATREG. Razvoj gospodarstva i turizma u sklopu zaštićenih prirodnih područja, korištenje geotermalne, solarne i energije vjetra te promoviranje autohtonog kulturnog nasljeđa samo su neki od načina aktivnijeg uključivanja građana u upravljanje zaštićenim područjima.

Više o projektu NATREG: www.natreg.eu

Ovaj unos je objavljen u Newsletter. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentari su zatvoreni.