Zeleni paket

U pripremama za nadolazeću “radnu” jesen našao se i novi projekt pod nazivom “Zeleni paket”. Po ovim se pojmom podrazumijevaju multi-medijalni materijali namijenjeni prvenstveno nastavnicima osnovnih škola i njihovim učenicima, iako se također mogu koristiti i na drugim razinama obrazovanja.

Ovi materijali,  fokusirani na pojedine aspekte zaštite okoliša i održivog razvoja, novost su za hrvatski nastavni program. Naime, iako je Zeleni paket zahvaljujući REC-u do sada uspješno zaživio u čak 18 zemalja Europe i srednje Azije, u Hrvatskoj do sada nije razvijen sličan multidisciplinarni obrazovni materijal, koji sveobuhvatno obrađuje održivi razvoj. Također, usprkos rastućim globalnim trendovima te preporukama svjetskih stručnjaka, teme zaštite okoliša i održivog razvoja još uvijek nisu adekvatno spomenute niti obrađivane u hrvatskim školama.

U kraćim crtama, “Zeleni paket” sastoji se od priručnika za nastavnike (njegovi su osnovni elementi nastavni planovi, koji se mogu kombinirati s drugim komponentama paketa); interaktivni CD-ROM (posebno dizajniran za korištenje u nastavi, sa sveobuhvatnim informacijama o različitim temama okoliša i održivog razvoja); 180-minutna zbirka animiranih i dokumentarnih filmova (u DVD formatu, sadrži oko 30-40 kratkih video isječaka i obrazovnih filmova ), te Igra dilema (studije slučaja koje prate teme iz priručnika, od kojih svaka predstavlja jednu problemsku situaciju i broj mogućih izbora za njezino rješavanje). Dakako, potrebno je napomenuti kako se svaki “Zeleni paket” izrađuje – sadržajno i metodološki – za svaku državu posebno, u skladu s domaćim obrazovnim standardima i tematskim prioritetima održivog razvoja, te u suradnji s timom domaćih stručnjaka.

Povijest “Zelenog paketa” počinje prije točno jednog desetljeća, preciznije 2001. godine u Poljskoj, kada je REC uz potporu tvrtke Toyota (Toyota’s Environmental Activities Support Programme) izradio prvi Zeleni paket i započeo obuku za prve nastavnike o tome kako ga koristiti u nastavi. Treninge u sklopu programa “Zelenog paketa” do danas je prošlo 28.000 nastavnika u 18 zemalja, dok je na isti način  obrazovano čak 3 milijuna učenika! O uspjehu ovog programa svjedoče i brojna priznanja njegovim pokretačima i sudionicima. Tako su, primjerice, 2007. godine rezultati projekta te smjernice za njegov daljnji napredak predstavljeni Europskom parlamentu u Bruxellesu.

Nakon ovakvog pozitivnog odjeka diljem Europe, a u skladu sa Strategijom održivog razvoja Hrvatske te Akcijskim planom za obrazovanje za održivi razvitak, predložen je razvoj “Zelenog paketa” i u Hrvatskoj. Kako “Zeleni paket” tematski nadopunjuje nastavne smjernice za osnovne i srednje škole, potporu projektu do danas su pružile mjerodavne institucije (Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa RH, Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva RH, Agencija za odgoj i obrazovanje) te brojni stručnjaci iz područja obrazovanja i zaštite okoliša.

Zahvaljujući sveobuhvatnoj potpori nadležnih institucija, ali i interesu koji je “Zeleni paket” probudio u domaćoj javnosti, REC Hrvatska u idućih dvije godine planira osigurati po dva besplatna primjerka za sve osnovne škole u Hrvatskoj te po pet besplatnih primjeraka za sve srednje škole u Hrvatskoj. Svrstavanje “Zelenog paketa” na popis preporučenih dodatnih nastavnih materijala u svim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj također je jedan od ciljeva projekta.

Ovaj unos je objavljen u Newsletter. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentari su zatvoreni.